Puu kulttuurissa ry perusti kansainvälinen Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon vuonna 1999. Palkinto myönnetään rakennustaiteellisista ansioista henkilölle tai ryhmälle, joka on töissään osoittanut puumateriaalin etevää ja luovaa käyttöä.
Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on edistää ja vaalia kulttuuriperintöä, jossa on läsnä luonto.
Lahden Puuarkkitehtuuripuisto on rakentunut Lahden Sibeliustalon ympäristöön.
Puisto koostuu Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinnon saajien suunnittelemista rakennuksista tai rakennelmista.
Ensimmäinen Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinto myönnettiin italialaiselle Renzo Pianolle (s. 1937) vuonna 2000. Palkinto luovutettiin Pianolle 7. syyskuuta 2000 Sibelius-festivaalin avajaiskonsertin yhteydessä Lahden Sibeliustalolla. Renzo Pianon valinta palkittavaksi oli loppujen lopuksi yksimielinen, vaikka jury harkitsi monia ehdokkaita kansainvälisesti tunnetuista arkkitehdeista nuoriin lupauksiin.
Ensimmäisenä kohteena puuarkkitehtuuripuistoon valmistui Kengo Kuman suunnittelema valotaidekatos, jolla on myös käytännön funktio taksikatoksena Sibeliustalon kävijöille. Ritilämäinen katos on tehty kapeista puulankuista, joiden läpi valo siivilöityy muuttaen katoksen valoja ja varjoja päiväsaikaan. Kiinnityksiin ja sadevesiputkiin on käytetty terästä ja katosta suojaa akryylilevy. Illalla katos on valaistu altapäin tulevilla led-valoilla, jotka vaihtuessaan luovat kuvan revontulten leikistä. Teoksen rakensivat koulutuskeskus Salpauksen oppilaat.
Richard Lesplastrierilta pyydettiin arkkitehtuuriteosta Ankkurikadun ja Niemenkadun kiertoliittymään ja hän paneutui huolellisesti taideteoksen suunnitteluun paikan päällä kesällä 2005. Leplastrier inspiroitui veistoksen paikasta. Kiertoliittymä sijaitsee jyrkästi kohoavan rinteen juurella, josta toiselle puolelle avautuu näkymä aina Salpausselän hyppyrimäelle saakka. Maastonmuodot vaativat teokselta ulottuvuutta. Myös paikan historia kiehtoi arkkitehtia. Ratapölkkymäiset puut muistuttavat alueen rautatiestä, siellä sijainneesta sahasta, lautataapeleista ja puuvarastoista.
Puuarkkitehtuuripuisto kertoo Lahden sataman historiasta, mutta myös lahtelaisesta puuosaamisesta ja modernista rakentamistavasta. Teokset ovat merkittäviä julkisia taideteoksia, esteettisiä elämyksiä ja asumisympäristön laatuun liittyviä elementtejä.
Lisätietoja propuu.fi/puuarkkitehtuuripuisto